отровен

отровен
токсичный
ядовитый
* * *
1. отро́вен п
ядовитый
2. токси́чен, отро́вен п
токсичный

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Смотреть что такое "отровен" в других словарях:

 • отровен — прил. смъртоносен, убийствен прил. жлъчен, злостен прил. зловонен, вреден, зловреден …   Български синонимен речник

 • аконитин — (лат Aconitum nappelus) хем отровен алкалоид што го има во коренот на растението самакитка, некогаш лек против невралгии …   Macedonian dictionary

 • амигдалин — (грч amygdaion бадем) хем гликозид во горчливите бадеми, во Јатките на сливите, кајсиите, праските, црешите, отровен е …   Macedonian dictionary

 • амонијак — (грч amoniakon) хем соединение на азотот и водородот, безбоен гас со лут, непријатен мирис што предизвикува солзење, отровен, ја нагризува кожата …   Macedonian dictionary

 • арсен — (грч агѕеп машки, силен) хем многу отровен елемент, атомска тежина 74, 93, реден број 33, хемиски знак Аѕ …   Macedonian dictionary

 • атоксичен — (грч а , toxikos отровен) што не содржи отров, неотровен …   Macedonian dictionary

 • ацетилен — (лат acetum) хем гасовит јаглеводород (С2Н2), безбоен и отровен, се употребува за осветлување, за заварување и сл …   Macedonian dictionary

 • бруцин — хем. многу отровен алкалоид го има заедно со стрихнинот во растенијата од фамилијата Strychnos …   Macedonian dictionary

 • вирулентен — (лат. virulentus) 1. отровен штетен, способен да предизвика болест (за микроорганизам) 2. фиг. злобен, пакостен …   Macedonian dictionary

 • делибал — (тур.) отровен или опоен мед што пчелите го собираат од растението Daphne pontica на Црно Море …   Macedonian dictionary

 • инфективен — (лат. infectivus) мед. заразен, загаден, отровен смрдлив, гнил што има својство или моќ да пренесе болест …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»